dsc_3704

En utmaning som engagerat många – en tävling i tävlingen Ironman Kalmar

Tävling är och ska vara kul. Därför utmanade vi alla er, som skulle till Kalmar och köra årets upplaga av Ironman, att gissa er sluttid. Och vår tävling i tävlingen engagerade verkligen. Vi fick in drygt 300 gissningar, vilket bör ställas i relation till de ca 2000 som deltog i Ironman Kalmar.

Jag har matchat samtliga gissningar med de faktiska resultaten från IronTracker, och nedan “kåserar” jag runt den data vi har samlat in. I slutet hittar ni även vinnarna i vår utmaning.

Vilka har gissat?

Det vi tycker var extra kul med utmaningen var att alla, oavsett förutsättning, kunde delta och vinna. Den riktiga förmågan för att gissa rätt är mer knuten till kunskapen/insikten om den egna kapaciteten, än “hur snabb man är”.

Lite fakta om er som gissat:

  • Som sagt, 304 har på olika sätt skickat in en gissning av sin sluttid.
  • 70 % hade som ambition att genomföra, medan resterande siktade på personbästa. Ingen gick för en podieplats.
  • Drygt hälften hade aldrig tidigare slutfört en Ironman. Nästan 13 % hade erfarenhet av fyra eller fler Ironman.
  • Tyvärr kom 9 % av er som gissade sluttiden aldrig i mål. Orsaken till detta tycks främst handla om att löpningen blev för påfrestande.

Med det sagt…

Era gissningar

Spridningen på era gissningar är mellan 9 tim 50 min, och 15 tim 40 min. Den av er som gissat närmast är endast 1 min 2 sek från verkligheten, medan den “sämsta” gissningen är 2 tim 18 min off-target.

En rolig fakta är att My Lissmors, Vansbro AIK Simklubb (bib: 664), gissade fel “till det bättre” med nästan 2 tim 8 min. Alltså, hon underskattade sin förmåga. I sin första Ironman lyckades My nämligen leverera en avundsvärd sluttid på 11:39:56.

Det visar sig att ni som satsade på personbästa, överlag har gissat att ni ska genomföra på en bättre tid än vad ni faktiskt lyckades med.

På samma not är det förvånande att ni som har erfarenhet av flera slutförda Ironman (undantaget Sara Elfving, se nedan), är minst lyckosamma med era gissningar!?

Vilka vann utmaningen?

Okej, det var ju utlovat att de fyra som gissat sin sluttid bäst, i förhållande till faktiskt resultat, vinner varsitt Boost Up program.

Så vilka är vinnarna?

  • Marco Svantesson, Team Trelleborg Triathlon (bib: 2113), har nu genomfört tre Ironman, och satsade på personbästa i år. Gissning på 10:19:45 lyckades Marco slå med marginalen 1 min 2 sek. Riktigt bra planerat race tycker jag!
  • Sara Elfving, Karlshamns SK Triathlon (bib: 871), kan stoltsera med 20 Ironman-distanser. Imponerande. Med gissningen 11:46:10 och ambitionen att genomföra, passerade Sara mållinjen på sluttiden 11:44:52. Alltså 1 min 18 sek bättre än planerat. Hatten av för den prestationen.
  • Lina Hallberg, Kalmar Cykelklubb (bib: 628), genomförde sin första Ironman i Kalmar. Lina gissade en tid på 14:45 blankt, och “missade” det målet med 2 min 4 sek. Möjligen den bästa gissningen om vi beaktar Linas ringa erfarenhet på distansen.
  • Christer Oscarsson, Skillingaryd (bib: 2309), satsade på personbästa i sin andra slutförda Ironman-tävling. Med den beundransvärda sluttiden 10:30:51 kom Christer i mål 2 min 15 sek efter gissad sluttid.

Jag ber att få tacka alla er som engagerade sig i vår utmaning.

Recent Posts

2
Lämna en kommentar

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of

[…] och det är ju kul att jag dessutom var den som gissade min sluttid bäst av alla. Med endast en minuts differens får mitt gissade mål, känner jag att min race plan höll. Kul […]

[…] Elfving, Karlshamns SK Triathlon, kan stoltsera med 20 Ironman-distanser. Imponerande. I vår gissningstävling inför Ironman Kalmar tippade Sara 11:46:10, vilket hon överträffade med 1 min 18 sek. Bra rutin är definitivt en […]

0

Start typing and press Enter to search

infektionstockholm triathlon