Traningsplanering del 2

5 steg för bättre träningsplanering. Steg 2 – Målet

Träningsplanering…varför ska du egentligen planera din säsong? Well, det handlar ju inte bara om att träna, utan också om att träna med ett syfte. Så att säsongen blir motiverande och förbereder dig för ditt stora mål. Oavsett om du ska tävla i en sprint, olympisk, halv- eller hel Ironman, är det mycket som ska klaffa. Resan fram till stora huvudmål (A-tävlingen) är minst sagt intressant och möjligen något snårig.

 • Å ena sidan måste du få ihop livspusslet med familj och arbete.
 • Å andra sidan behöver du lägga relevant tid på din träning.

(Lugn, det går faktiskt att kombinera de två!)

För att lyckas med att nå dina tränings- och tävlingsmål i triathlon har vi därför utvecklat fem steg, varmed vi hjälper dig att definiera utgångspunkten, målet och insatsen som kommer krävas. Vi ger svar på hur mycket, hur ofta, och hur hårt du ska träna. Allt sätts slutligen samman i din individuella träningsplan. Upplägget har nedan övergripande innehåll.

5 steg för bättre träningsplanering

 1. Utgångspunkten Med kunskapen om din förmåga har du en bättre förutsättning att hitta rätt i din träning och tävling. Vi går igenom hur du kan göra en självskattning av din utgångspunkt. Vilka förutsättningar har du?
 2. Målet: Säsongen kommer att kretsa runt din huvudtävling (A-tävling). Hur identifierar du den, och vilka är dina stödjande delmål?
 3. Insatsen Din kapacitet byggs sakta men säkert upp under säsongen av en följd av träningspass. Nedlagd tid räknat i timmar blir centralt. Hur mycket och hur ofta ska du träna?
 4. Planen Det handlar inte bara om att träna, utan också om att träna med ett syfte. Det är här den övergripande planen med de olika faserna kommer in. Och när tränar du vad?
 5. Zonträning Oavsett om du utgår från puls, tempo eller effekt, ligger dina zoner till grund för all träning och tävling. Testerna hjälper dig att definiera dina träningszoner så att den kommande träningen får avsedd effekt. Hur hårt ska du träna, och hur vet du att det är tillräckligt?

Steg 2 – Målet

Säsongen kommer att kretsa runt din huvudtävling (A-tävling). Hur identifierar du den, och vilka är dina stödjande delmål?

Den bifogade filmen, som återger det efterföljande innehållet, är en tidigare live-sändning från vår Facebook-sida.

Hur planerar du din säsong? | Steg 2 – Målet

Hur planerar du din säsong? | Steg 2 – Målet Säsongen kommer att kretsa runt din A-tävling. Hur identifierar du den, och vilka är dina stödjande delmål?

Publicerat av Träna och tävla triathlon Tisdag 9 januari 2018

Nästa steg – Insatsen

Din kapacitet byggs sakta men säkert upp under säsongen av en följd av träningspass. Nedlagd tid räknat i timmar blir centralt. Hur mycket och hur ofta ska du träna? Det resonerar jag om i steg 3.

Planera din säsong redan nu!

Registrera dig nedan så ställer vi samman ett förslag på hur du kan lägga upp din kommande säsong.

 • Bakgrund

 • Träning

 • Ange det datum då du anser att du är redo att dra igång med strukturerad träning.
 • Riktlinje: Sprint (6-8 tim), Olympisk (6-10 tim), halv Ironman (8-12 tim), Ironman (10-16 tim).
 • Tävling

 • I det fall du inte beslutat datumet för din huvudtävling, ange på ett ungefär när tänker att du ska tävla.
 • Övrigt

 • Ange "ingen" om du inte tillhör någon förening/klubb.
 • Beskriv annat som vi bör ta med i beräkningarna, så ska vi göra vad vi kan för att beakta det.
Recent Posts

5
Lämna en kommentar

5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of

[…] Målet: Säsongen kommer att kretsa runt din huvudtävling (A-tävling). Hur identifierar du den, och vilka är dina stödjande delmål? […]

[…] Målet Säsongen kommer att kretsa runt din huvudtävling (A-tävling). Hur identifierar du den, och vilka är dina stödjande delmål? […]

[…] Målet Säsongen kommer att kretsa runt din huvudtävling (A-tävling). Hur identifierar du den, och vilka är dina stödjande delmål? […]

[…] Målet Säsongen kommer att kretsa runt din huvudtävling (A-tävling). Hur identifierar du den, och vilka är dina stödjande delmål? […]

[…] Målet skiljer sig lika mycket åt, som antalet utövare av triathlon. Men, det är en sak som ändå är gemensam för oss alla, och det är att det hägrar en tävling i slutet av all träning. Målet kommer motivera och hjälpa dig att fokusera din insats. […]

0

Start typing and press Enter to search

planera din säsong i triathlonsteg 3 insatsen